پیشینه تحقیق سلامت عمومی خانواده
پیشینه تحقیق سلامت عمومی خانوادهپیشینه سلامت عمومی خانوادهتحقیق سلامت عمومی خانوادهمبانی نظری سلامت عمومی خانوادهمبانی سلامت عمومی خانوادهسلامت عمومی خانوادهسلامت عمومیخانواده-------
پیشینه تحقیق سلامت عمومی خانواده
فرمت فایل دانلودی: .zipفرمت فایل اصلی: word
تعداد صفحات: 41
حجم فایل: 128
قیمت: 51721 تومان
بخشی از متن:
فرمت ورد قابل ویرایش
تعداد صفحات: 41
همراه با رفرنس نویسی و پاورقی داخل متن
منابع کامل
ممکن است در توضیحات بهم پیوستگی در کلمات وجود داشته باشد ولی در فایل word اینگونه نیست.
قسمتی از متن:
سلامت عمومی[1] و تعاریف آن
مشکلاست بتوان یک تعریف دقیق و همه جانبه از سلامت عمومی ارائه داد یکی از دلایل آن دامنه وسیع نگرشها و دیدگاههای افراد در سلامت است (کورتیس، 2000؛ ترجمه سهرابی، 1382).
معنای لغوی ریشة سلامتی، کامل بودن[2] است. این واژه در زبانهای انگلوساکسون از ریشهای گرفته میشود که واژههای کامل[3]، بیعیب[4] و مقدس[5] هم از آن گرفته شدهاند(حسینی، 1370). سلامت[6] سازه پیچیدهایاست و منظور از آن تجربه و کنشوری بهینه روانشناختی میباشد؛ اگر چه سؤال (حال شما چطور است» بسیار ساده به نظر میرسد، نظریهپردازان معتقدند که موضوع سلامت بسیار پیچیده و بحثبرانگیز است. از شروع تلاشهای عقلانی آدمیان تاکنون بحثهای قابل ملاحظهای در مورد تجربه بهینه و اینکه «زندگی خوب[7]» چگونه بناء میشود، صورت گرفته است؛ چگونگی تعریف ما از سلامت بر اعمال حکومتی، آموزشی، درمانگر، پدر و مادری کردن و همه تلاشهایی که با هدف تغییر آدمی برای بهتر شدن صورت میگیرد، تأثیر میگذارد (رایان و دسی[8]، 2001).
کورسینی[9] (2002)بهزیستی را حالت نفی از خوب بودن که شامل شادمانی، عزت نفس و رضایت از زندگی است تعریف کرده است. او معتقد است سلامت عمومی حالتی از ذهن است که به وسیله بهزیستی هیجانی، رهایی نسبی از اضطراب و نشانههای ناتوانکننده وظرفیتی برای ساختن روابط سازنده و انطباق با درخواستهای معمولی و استرسهای زندگی مشخص میشود (به نقل از توفیقی، 1386).
در فرهنگ پزشکی کمپل[10] (به نقل از پور افکاری، 1380) سلامت عمومی چنین تعریف شده است: احساس رضایت و بهبود روانی و تطابق کافی اجتماعی با موازین مورد قبول هر جامعه. همچنین در فرهنگ روانشناسی ریبر[11] (1995) شامل 2 صورت است:
الف:سلامتی روانی. زمانی به کار میرود که شخص دارای سطح بالایی از عملکرد سازگاری و تطابق عاطفی- رفتاری باشد به طوری که این واژه مقابل واژه بیماریدر حالت پزشکی منطقی و بالینی به کار میرود؛
ب: سلامت عمومی. هنر پرورش و نگهداری از سلامت عمومی (علوی، 1382).
کاپلان[12]سلامت عمومی را حالتی از بهزیستی احساس کنار آمدن با جامعه و رضایتبخش بودن موقعیتهای شخصی و ویژگیهای اجتماعی میداند (بازرگانی، 1382). سازمان بهداشت جهانی(1948) سلامت عمومی را چنین تعریف کرده است: حالت سلامتکامل جسمانی، روانی و اجتماعی و نه فقط عدم حضور بیماری یا ضعف و سستی (دیماتئو و مارتین[13] 1998؛ به نقل از میر حکاک، 1382). دانشمندان در تبیین سلامت سه الگوی عمده پزشکی، محیطی و کلی نگر را برگزیدهاند(ادلین و همکاران، 1999، به نقل از دانشنیا، 1386):
1) الگوی پزشکی[14]: عقیده کلی الگوی پزشکی اینست که سلامت یعنی فقدان یک یا چند مورد از موارد مرگ، بیماری، ناراحتی، ناتوانی، نارضایتی که در انگلیس به آنها "5D"[15] گفته میشود. بنابراین اگر فرد بیمار در حال مرگ نباشد در حالت سلامت به سرمیبرد. پیروان الگوی پزشکی عمدتاً بر تبیین زیست شناختی یک بیماری متکی بوده و تمایل دارند بیماری را بر حسب بدکاری اندامها، سلولها و سایر سیستمهای زیست شناختی مانند بیماری کبد، قلب یا کمخونی و ... تبیین کنند.
2)الگوی محیطی[16]: این الگو از تحلیل نوین اکوسیستم و خطرات محیطی به سلامتانسان پدید آمده است. در این الگو سلامت بر حسب کیفیت سازش یافتگی فرد با محیط به هنگام تغییر شرایط تعریف شده است. این الگو تأثیرات وضعیت اقتصادی،اجتماعی، آموزشی و عوامل محیطی چندگانه بر سلامت شخص را دربرمیگیرد. براساس این رویکرد بیماری و عدم سلامت یعنی ناموزونی انسان با تعاملات محیطی.
3) الگوی کلینگر[17]: این الگو سلامت را بر حسب کلیت شخصی،و نه بر اساس بخش بیماری از بدن تعریف میکند. الگوی کلینگر، جنبههای فیزیولوژیکی، روانی، هیجانی، اجتماعی، معنوی و محیطی افراد و جوامع را شاملمیشود و بر سلامت بهینه، پیشگیری از بیماری و حالتهای روانی و هیجانی مثبت، متمرکز است. بعضی از دانشمندان در تعریف و تبیین سلامت از نظریه سیستمی[18] سود میجویند. براساس این دیدگاه که در واقع تعبیر دیگری از الگوی کلینگر است، هر قسمت از سیستم مستقل بوده و زیر عنصرهای خاصی برای خود دارد، عنصرها به صورت تقابلی با همدیگر ارتباط دارند به طوری که اختلالدر تعادل حیاتی در هر سطحی مستلزم سازش یافتگی کل سیستم است.
موضوعاتسلامت عمومی شامل ارتقاء کنشوری بهینه و به همان میزان، مداخله و کاهش نارسا کنشوری میباشد. سلامت عمومی شامل دو بعد گسترده میباشد: اول، سلامت عمومی شامل عدم حضور نارسا کنشوری در جنبههای روانشناختی، هیجانی، رفتاری و اجتماعی میباشند. منظور از نارسا کنشوری، اختلال در زندگی روزمره است. دوم، منظور از سلامت عمومی، کنشوری بهینه در ابعاد روانشناختیو اجتماعی میباشد(جدول 1-2 از کیوس و لوپز[19]، 2002؛ به نقل از سلطانی، 1383).